Ugovor o izgradnji Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, u vrijednosti 101.577.461,42 kuna i s rokom izvršenja od 18 mjeseci, danas (26. veljače 2021. godine) potpisao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić s predstavnicima zajednice izvođača; Projektgradnja plus d.o.o. Gornja Vrba i Osijek-Koteks d.d. Osijek. Potom je potpisao i Ugovor o stručnom nadzoru nad građenjem RDC-a s tvrtkom H5 d.o.o. Zagreb u vrijednosti 1.346.400,00 kuna.

– Projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće smo dugo najavljivali. Tri i po godine pripremali smo ga kroz osiguranje sredstava za projektnu dokumentaciju, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, osiguranje sredstava za samu izgradnju, projektiranje, ishođenje građevinske dozvole i ostale postupke, a sada započinjemo s konkretnom izgradnjom. Riječ je o strateškom projektu koji će okupljati male proizvođače voća i povrća na području naše županije i pružiti im mogućnost da budu konkurentniji, pristupačniji i kvalitetniji na tržištu Hrvatske i EU. RDC-e će imati sušaru, pakirnicu i sortirnicu te ekološku liniju za preradu voća i povrća koja će biti odvojena od ostatka standardne proizvodnje. Svjesni smo situacije u kojoj se nalazi hrvatska poljoprivreda, ponajprije zbog nedostatka ovakvih kapaciteta, pa je takva infrastruktura potrebna svim proizvođačima u Republici Hrvatskoj kako bi bili konkurentni na europskom i svjetskom tržištu – rekao je danas župan Ivan Anušić.

Dodao je da je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU financiralo izradu projektne dokumentacije, a Županija je osigurala dio sredstava. Očekuje da se u projekt uključi Ministarstvo poljoprivrede ili neko drugo ministarstvo, no ako se to ne dogodi Županija je spremna sama financirati projekt.

U ime zajednice izvođača, predsjednik Uprave Projektgradnje plus d.o.o. Miljenko Zovko rekao je kako već idući tjedan počinju pripremni radovi te da su spremni projekt realizirati u ugovorenom roku, a nada se i ranije. Uspješan tijek radova očekuje i direktor tvrtke H5 d.o.o. Janko Artuković.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling istaknula je kako je izgradnja RDC-a planirana kroz tri faze. U prvoj fazi planirana je izgradnja skladišnih kapaciteta za voće i povrće sa sortirnicom, pakirnicom i laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete proizvoda, linija za proizvodnju soka, potrebnih upravnih i pomoćnih prostorija. U prostoru Eko industrijske zone Nemetin gradit će se objekt koji se sastoji od tri zasebna dijela koji čine jednu cjelinu, a to su hladnjača s komorama, sortirnice, pakirnice i prerade te upravna zgrada.

Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2.910 tona raspoređenih u 23 rashlade komore, a podijeljen je na dijelove za ekološku i konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je 7 komora s U.L.O režimom hlađenja, i to 3 komore kapaciteta 150 tona i 4 komore kapaciteta 60 tona, odnosno ukupno 690 tona rashladnog kapaciteta. Za konvencionalnu proizvodnju planiran kapacitet rashodnih komora je 2.220 tona, raspoređeno u ukupno 16 komora (10 komora s U.L.O. atmosferom, 6 komora s dinamičkom atmosferom te 6 komore s normalnom atmosferom ukupnog kapaciteta 329 tona).

Ukupni skladišni kapacitet hladnjače iznosi 3.298 tona voća i povrća, a ukupna površina cijelog objekta je 8.182,15 m2. Prema podacima iz glavnog projekta ukupan broj potrebnih radnika je 54, i to 25 stalno zaposlenih i 29 sezonskih radnika.